LiveStudio – Cum gandesc femeile vs cum gandesc barbatii

LiveStudio – Cum gandesc femeile vs cum gandesc barbatii

Staff-ul LiveStudio si-a pus mereu intrebarea “Cum de barbatii au o altfel de gandire decat cea a femeilor?” pentru ca uneori simtim nevoia sa stim mai multe despre noi, oamenii. Si aici fac referire la faptul ca nici nu iti trece prin cap cat poti castiga ca si experienta sa stii anumite lucruri care ii diferentiaza pe femei de barbati (nu numai din punctul de vedere al sexelor ). Timp de o saptamana echipa LiveStudio s-a documentat pentru a gasii raspuns la aceasta intrebare si am gasit cele mai noi  rezultate ale cercetatorilor, realizate de o faimoasa universitate din USA. Aceste rezultate sugereaza ca la barbati, creierul este optimizat pentru abilitati motorii, in timp ce creierul femeilor este optimizat pentru combinarea gandirii analitice si a celei intuitive.

Se observa clar ca exista o deosebire majora intre barbati si femei si aici ne referim in felul in care sunt dispuse conexiunile din creier : creierul masculin are o multitudine de conexiuni in interiorul fiecarei emisfere iar pe cealalta parte, creierul femeilor are mai multe conexiuni intre emisfere. Aceste diferente se observa in viata de zi cu zi a cuplurilor.

In general, barbatii au acest sistem conectat foarte puternic in partea din fata iar femeile au un sistem mai puternic de conexiuni in partea stanga-dreapta. Una dintre cele mai bune doctorite de radiologie din lume avertizeaza ca nu este cazul sa fie facute generalizari superficiale drespre barbati si femei pe baza acestor rezultate obtinute de universitate ci ca din numeroase studii anterioare rezulta ca exista diferente comportamentale intre barbati si femei; de exemplu, femeile au o memorie verbala mult mai buna decat cea a barbatilor si capacitati mai bune de cognitie sociala. Majoritatea barbatilor avand in general capacitati motorii si de gandire spatiala mai buna decat cea a femeilor.

Unele studii pe creier ale doctoritei au aratat ca femeile au in structura creierului un procent mai mare de materie cenusie ( materia cenusie ajuta la procesarea informatiei ) in timp ce barbatii au un procent mai mare de materie alba numita si cabluri de legatura in sistemul nervos. In cadrul studiului despre care vorbim acum, cercetatorii au scanat creierele a 950 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 8 si 22 de ani, folosind o metoda de imagistica prin rezontanta magnetica denumita diffusion tensor imaging, in cadrul careia este urmarita difuziunea moleculelor de apa prin creier.

In ansamblu, barbatii aveau conexiuni cereblare foarte puternice in interiorul emisferei cerebrale, in timp ce femeile aveau conexiuni mai puternice intre cele doua emisfere. Aceste rezultate erau valabile la nivelul encefalului ( creierul mare ), in schimb, in cerebel ( creierul mic ) situatia era invers; barbatii aveau mai multe conexiuni intre emisfere.

Ca sa incheiem articolul, rezultatele celor de la universitatea din SUA confirma multe dintre stereotipurile asociate cu modul in care judecam barbatii si femeile. Cercetatorii insisi au fost surprinsi de aceste “potriviri”. Ei au descoperit ca barbatii sunt mai buni in ceea ce priveste abilitatile motorii, perceptia, activitatile coordonate, in timp ce femeile se descurca mai bine cu analiza integrativa si gandirea intuitiva… sunt ascultatoare mai bune si se implica mai mult din punct de vedere emotional.

Fiecare individ poate avea atat caracteristici masculine cat si caracteristici feminine. Cercetatorii au comparat participantii din diferite grupuri de varsta si au constatat ca diferentele cele mai pronuntate intre creiere la cele doua sexe, in ceea ce priveste dispunerea conexiunilor cerebrale, se observau la adolescenti  cu varste cuprinse intre 14-17 ani . De aici sugereaza ca sexele incep sa se diferentieze din acest punct de vedere in anii adolescentei, pentru ca ulterior, diferentele sa se stompeze usor.

 

Citeste si articolul precendent prin care vei descoperii cum un producator de bere din Polonia a inventat berea cu parfum de femeie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hey! Bun-venit. Cu ce iti pot fi de folos? 🤗