Ghid LiveStudio – Cum sa iti asortezi hainele in functie de culori

Ghid LiveStudio – Cum sa iti asortezi hainele in functie de culori

Cea mai dificila situatie care ne enerveaza la culme dimineata cand cautam in sifonier este definita de asortarea culorilor. Oare se potriveste camasa mea mov cu fusta galbena? Oare pantalonii gri pot fi asortati cu un top negru si sacou alb ? Daca nu sti raspunsul acesot intrebari, este momentul sa citesti mai departe si sa descoperi regulile de baza pentru asortarea culorilor care iti va face viata mai simpla atunci cand vine vorba de fashion.

Exista persoane care par sa posede un simt in plus, insa unele dintre noi au nevoie de ajutor. Conceptul din spatele coordonarii culorilor este foarte simplu: culorile au asocieri naturale, care le consolideaza sau le atenueaza forta nuantei. Aceasta regula are la baza roata culorilor; reprezentarea grafica a modului in care culorile sunt formate; astfel ca o data ce ai inteles, combinarea si asortarea culorilor va deveni o activitate simpla si putin misterioasa.

Culorie tertiare se formeaza prin amestecul a doua culori ( una secundara cu una primara adiacenta ei ). Rezultatul poate fi diferit, in functie de cantitatile folosite din fiecare culoare. De exemplu :

Albastru + Verde = >TURCOAZ

Albastru + Verde = ACVAMARIN

Albastru + Verde = AZURIU

Galben + Portocaliu = CHIHLIMBAR

Galben + Verde = SMARALD

Galben + Verde = LIVE

Albastru + Violet = INDIGO

Albastru + Violet = MOV

Rosu + Violet = FUCSIA

Rosu + Violet = PURPURIU

Reguli :

  1. In roata culorilor, se considera culori similare acele culori care stau una langa cealalta ( exemplu: albastru este similar cu verde si violet, portocaliu este similar cu rosu si galben ). Aceste culori se pot asorta una cu cealalta si au mereu efect de atenuare reciproca.
  2. Culorile primare si secundare care se afla in parti opuse din roata culorilor se considera culori complementare ( exemplu: albastru este complementar cu portocaliu, violet cu galben si rosu cu verde ). Au acest nume pentru ca se complementeaza, se evidentiaza si par mai puternice una langa alta decat luate separat.
  3. Daca ai o piesa vestimentara care contine o multitudine de culori, regula este sa asortezi numai una dintre culorile de pe ea, de obicei cea care este mai mult evidentiata pe acea piesa.
  4. Nu este deloc recomandat sa incerci sa asortezi tipare de culori diferite. O bluza in dungi ( de mai multe culori ) nu va arata prea estetic asortata la fusta cu buline rosii. Chiar daca sunt multe fete care incalca aceasta regula, o astfel de combinatie nu arata prea bine nici macar pe siluete subtiri.

NEGRU SI ALB

alb-si-negru-livestudio

Poti asorta cu orice culoare daca porti negru si alb. Tehnic vorbind, albul este, de fapt, absenta totala de culoare combinata cu un maximum de luminozitate. Pe cealalta parte, negrul este format din amestecul tuturor culorilr cu un maximum de intunecime. Aceste doua nuante sunt singurele care se pot asorta oricarei alte culori si chiar una cu cealalta, fiind exceptiile care confirma regula. Albul are tendinta de a scoate in evidenta culorile asortate, in timp ce negrul le ia din stridenta.

ROSU

rosu-si-verde-livestudio

Poti asorta cu verde, portocaliu, violet, alb si negru.. Cand vrei sa te asortezi cu rosu este mai usor sa potrivesti tot nuante de rosu dar mai inchise, cum este culoarea caramizie. Rosul are ca si culori similare portocaliu si violet si poti asorta rosul cu nuante ale acestor culori dar care sa nu fie prea inchise sau prea deschise. Culoarea complementara pentru rosu este verde si le poti asota atat timp cat alegi nuante mai atenuate, nu intense, astfel vei ascoate in evidenta cele doua culori intr-un mod inestetic. Sa nu asortezi niciodata rosu cu albastru si galben pentru ca acestea pot fi asortate numai cand nuantele de albastru sunt indreptate spre violet iar nuantele de galben spre portocaliu.

ALBASTRU

albastru-si-portocaliu-livestudio

Poti asorta cu portocaliu, violet, verde, negru si alb. Ca si rosu, este bine sa combini albastrul cu nuante de albastru mai inchise. Violet si verde sunt culori similare si poti asorta foarte bine nuante deschise de verde si violet cu nuante mai inchise de albastru. Portocaliu este culoarea complementara pentru albastru iar combinand aceste doua culori vei itensifica nuanta de portocaliu. Sa nu asortezi niciodata albastru cu rosu si galben, acestea pot fi asortate numai cand nuantele de rosu sunt indreptate spre violet siar nuantele de galben spre verde.

GALBEN

galben-si-violet-livestudio

Poti asorta cu violet, portocaliu, verde, alb si negru. Galbenul este o culoare foarte dificila, deoarece tinde sa fie mult prea intesa. Este recomandat sa folosesti nuantele de galben mai pale sau pastel. Culorile similare galbenului sunt portocaliu si verde iar pentru un efect estetic este bine sa alegi nuante mai deschise. Culoarea complementara este violetul, insa trebuie sa ai grija cand asortei aceste doua culori sa nu fie una mai intensa decat cealalta ( poate capata un efect inestetic ). Le poti alege la fel de intense sau deschise pe amandoua. Sa nu asortezi niciodata galbenul cu rosu si albastru pentru ca acestea pot fi asortate numai cand nuantele de rosu sunt indreptate spre portocaliu iar nuantele de albastru spre verde.

VERDE

verde-si-albastru-livestudio

Poti asorta cu rosu, galben, albastru, alb si negru. Pentru a asorta culoarea verde va spunem un secret direct din LiveStudio : secretul asortarii culorii verde este in a alege nuanta potrivita de verde. Daca alegi o nuanta de verde care se regaseste in natura ( smarald,kaki,oliv,etc ) poti sa o asortezi cu aproape orice culoare. Verde are ca si culori similare albastru si galben si se potrivesc de minune, daca nuantele nu sunt foarte intense. Culoarea complementara verdelui este rosu si se potrivesc foarte bine daca te mentii in spectrul normal si nu alegi nuante prea intense. Fereste-te sa asortezi verde cu violet si portocaliu pentru ca acestea poti fi asortate numai cand nuantele de violet sunt indreptate spre albastru iar nuantele de portocaliu spre galben.

VIOLET

violet-si-rosu-livestudio

Poti asorta violet cu galben, rosu, albastru, violet, alb si negru. Asortarea culorii violet are cam aceleasi reguli ca si asortarea albastrului. Asorteaza nuante de violet mai inchise, e mai simplu. Nuantele de albastru si rosu sunt similare cu violetul si se potrivesc cel mai bine cand sunt mentinute la acelasi nivel de intensitate, mai ales cand violetul este cea mia inchisa nuanta din vestimentatie. Culoarea complementara violetului este galbenul, insa trebuie sa le asortezi la aceeasi intensitate, deoarece daca una dintre culori este mai intensa poata acapara si produce un efect inestetic. Le alegi la fel de intense sau deschise pe amandoua. Fereste-te sa asortezi violet cu verde si portocaliu, acestea pot fi asortate numai cand nuantele de verde sunt indreptate spre albastru iar nuantele de portocaliu spre rosu.

PORTOCALIU

portocaliu-si-rosu-livestudio

Poti asorta portocaliu cu albastru, galben, rosu, alb si negru. Portocaliul este o alta culoare periculoasa in ceea ce priveste asortarea, deoarece are tendinta sa fie mult prea intensa si tipatoare. De aceea, este recomandat sa alegi nuante de portocaliu mai deschise sau mai inchise pe care sa le asortezi cu nuantele similare acesteia: rosu si galben. Maronul este nascut din portocaliu si este o culoare care se poate asorta foarte usor. Culoarea complementara portocaliului este albastru, dar trebuie tinut cat mai in umbra pentru a nu transforma portocaliul in ceva mult prea tipator. Fereste-te sa asortezi portocaliu cu verde si violet, acestea pot fi asortate numai cand nuantele de verde sunt indreptate spre galben iar nuantele de violet spre rosu.

Noi am facut cateva cercetari si am gasit si pe wikipedia o lista care te poate ajuta in alegerea culorilor ( apasa AICI pentru a te redirectiona catre articolul din wikipedia ), bineinteles in wikipedia poti gasii si informatii despre videochat si ce inseamna aceasta activitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hey! Bun-venit. Cu ce iti pot fi de folos? 🤗